Födelsedagstårta
Tänk - räknade med att 15 man skulle komma hem till oss igår och äta tårta eftersom jag fyllde år. Det kändes lite för snålt med en tårta, man vill ju inte att folk ska vara rädda för att ta... Så jag gjorde två likadana tårtor för att känna mig säker på att det skulle räcka. Det är ju trots allt inga dyra ingredienser. Men givetvis var det bara den ena som gick åt. Den andra var helt oskuren. Stackars pappa, jag hade sagt att jag skulle skicka med tårta hem till honom eftersom han inte mådde bra. Men mamma tyckte det var lite onödigt, att det var bättre jag tog med den oskuren till jobbet idag istället. Så det blev så. Och jag kan säga att mina kollegor blev mycket glada, va konstigt :)
Men nog var jag lite nervös för att få ihop garneringen. Jag hade för andra gången i mitt liv gjort sugarpaste. Första gången jag testade blev det inte bra. Den blev för hård och torr och gick inte att kavla ut. Men denna gången tog jag ett annat recept som funkade kanon:
4 msk vatten blandas med 1 msk gelatinpulver. Rör försiktigt så att det smälter samman. Tillsätt 30 gram cocosfett och låt smälta ihop. Låt svala en liten stund.
Sikta 1 kg florsocker (2 pkt) i en stor bunke. Häll över gelatinblandningen och 1 dl vit sirap. Blanda till en smidig deg. Tillsätt 1 msk olja mot slutet för smidighetens skull.
När man ska kavla ut den bör man tänka på att den ska vara riktigt, riktigt tunn. Eftersom jag gjorde detta för första gången så var det svårt att veta hur det blev på tårtan, men den blev nog aningens för tjock.
Som fyllning i tårtan hade jag marsankräm på ena lagret och vispad grädde blandat med tinade hallon på den andra. Spacklade sedan tårtan med grädde innan jag la på sugarpasten. Något som kan vara bra att tänka på om man täcker tårtan med sugarpaste är att man har något som är lite syrligare som fyllning, eftersom sugarpasten blir väldigt söt. Därför valde jag hallom (osockrade såklart).
Jag gjorde även egna marsipanrosor och blad till toppen av tårtan.
Nedan finns bild.